Marc històric del regadiu

Documentals del regadiu

En aquest espai es mostren diferents documents disponibles a la Mediateca del Ministeri d'Agricultura, Pesca i Alimentació.

La Mediateca integra fons documentals fotogràfics i cinematogràfics històrics i actuals produïts pel Ministeri d'Agricultura, Pesca i Alimentació i col·leccions privades cedides i tracta de facilitar-ne la reutilització. Aquests fons és un patrimoni documental valuós d'especial interès en la nostra societat actual de la imatge per al coneixement de l'evolució de l'agricultura, el medi ambient i la societat rural.

Dones sembrant un camp
alt=""

Orígens del regadiu

L'origen de l'agricultura amb el Neolític, entorn de l'any deu mil abans de Crist, va permetre, alhora i lloc, l'excedent d'aliments i els assentaments humans, essent així origen del desenvolupament de les civilitzacions permanents com les coneixem.

La paraula agricultura prové del llatí, estant composta de camp i cultura, cultura on s'ha anat desenvolupant el regadiu fins als nostres dies. I que, actualment, atén institucionalment l'Estat espanyol des del Ministeri d'Agricultura, Pesca i Alimentació, juntament amb les administracions competents nacionals i de les comunitats autònomes.

Aquesta dimensió humanista i tècnica permet enllaçar amb aquests primers regs, per comprendre la realitat en què ens trobem i projectem.

Mesures locals tradicionals

L'OSR ha elaborat una calculadora d'unitats de mesura locals tradicionals utilitzades a l'agricultura.

Per a la documentació d'aquest treball s'ha comptat amb la publicació “Factors de conversió d'unitats” d'Alberto Benítez, 1975 (Llibreria Tècnica Bellisco), que recopila aquestes mesures, comptant com a font bàsica d'informació la publicació “Peses, Mesures i Monedes” del Ministeri d'Agricultura.

Aquestes antigues mides tenen els més variats i pintorescos orígens: moltes es refereixen a mides del cos (pam, pas, peu, braça), moltes altres a labors del camp (superfície que una unta pot llaurar en un dia, o la superfície sembrable amb un determinat pes de llavor, etc..). Freqüentment la unitat canvia segons el producte que s'hi mesurarà. També sol canviar amb la geografia de manera increïble; pobles separats pocs quilòmetres té de vegades unitats completament diferents” (Benítez, A. 1975)

Aquesta calculadora permet seleccionar per a cada província i zona, la unitat de mesura local tradicional, i calcular-ne l'equivalència en altres unitats tradicionals, així com del sistema mètric decimal o internacional d'unitats.

alt=""
alt=""

Mesures locals tradicionals

L'OSR ha elaborat una calculadora d'unitats de mesura locals tradicionals utilitzades a l'agricultura.

Per a la documentació d'aquest treball s'ha comptat amb la publicació “Factors de conversió d'unitats” d'Alberto Benítez, 1975 (Llibreria Tècnica Bellisco), que recopila aquestes mesures, comptant com a font bàsica d'informació la publicació “Peses, Mesures i Monedes” del Ministeri d'Agricultura.

Aquestes antigues mides tenen els més variats i pintorescos orígens: moltes es refereixen a mides del cos (pam, pas, peu, braça), moltes altres a labors del camp (superfície que una unta pot llaurar en un dia, o la superfície sembrable amb un determinat pes de llavor, etc..). Freqüentment la unitat canvia segons el producte que s'hi mesurarà. També sol canviar amb la geografia de manera increïble; pobles separats pocs quilòmetres té de vegades unitats completament diferents” (Benítez, A. 1975)

Aquesta calculadora permet seleccionar per a cada província i zona, la unitat de mesura local tradicional, i calcular-ne l'equivalència en altres unitats tradicionals, així com del sistema mètric decimal o internacional d'unitats.

caCatalà