Visió del regadiu

Visió del regadiu

Pàgina en construcció

Context

L'agricultura de regadiu a Espanya és un subsector de l'activitat agrària de gran importància, que genera aproximadament el 71% de la Producció Final Vegetal, emprant aproximadament el 22% de la superfície cultivada. 

Les transformacions de terres de secà en regadiu tenen una llarga tradició a Espanya, encara que és durant el segle XIX, i sobretot al XX, quan l'Estat intervé decididament, convertint la transformació de regadius en una part fonamental de la política agrària. 

La política de regadius continua constituint un eix fonamental dins de les polítiques de desenvolupament rural, tant per la seva contribució a la lluita contra el despoblament ia la generació d'ocupació i valor afegit al medi rural, com pel paper imprescindible per a l'abastament d'aliments sans, segurs, de qualitat ia preus raonables.

alt=""
Excavadora al camp

Actuacions de regadiu

A través de la política de regadius del Ministeri d'Agricultura, Pesca i Alimentació, s'han executat en les últimes dècades plans d'actuacions successius en l'àmbit del regadiu, basats principalment en una sèrie d'inversions en la creació de noves infraestructures de regadiu i en la modernització de regadius ja existents, per tal de fer-ne un ús eficient i sostenible.

Totes les actuacions han d'estar prèviament declarades d'interès general per llei, són sotmeses a una avaluació d'impacte ambiental i es fan en coordinació amb l'autoritat gestora de l'aigua a Espanya, el Ministeri per a la Transició Ecològica i el repte demogràfic.

Sobirania alimentària

L'Organització de les Nacions Unides per a l'Alimentació i l'Agricultura (FAO) defineix la sobirania alimentària com el dret dels pobles a definir i controlar els seus sistemes alimentaris i de producció d'aliments tant a nivell local com nacional, de manera equitativa, sobirana i respectuosa amb el medi ambient.

A les definicions i drets de la població, contemplades en legislació espanyola, trobem punts comuns com:

  • alimentació nutritiva,
  • culturalment adequada,
  • accessible,
  • produïda de forma sostenible, ecològica i socialment justa,
  • consum de productes locals i d'estació,
  • circuits curts de comercialització,
  • consum responsable…
Segells de qualitat alimentària

Patrimonis del regadiu

Tribunals de regants del mediterrani espanyol – Patrimoni Cultural Immaterial de la Humanitat.

Integrants del Tribunal del Consell dels Homes Bons
Mapa de les superfícies de regadiu i comarques agràries d'Espanya

Comarques agràries

Les Comarques Agràries són unitats espacials intermèdies entre la província i el municipi, sense personalitat juridicoadministrativa, que tenen un caràcter uniforme des del punt de vista agrari per a la planificació.

La utilitat d'aquesta divisió ha estat evident, com en l'aplicació de mesures de la Política Agrària Comunitària (PAC) que en alguns casos es referien als índexs de regionalització productiva associats a les diferents comarques agràries.

Dades i estadístiques

Dades i estadístiques que mostrin les diferents dimensions del regadiu i permetin la seva anàlisi.

alt=""
alt=""

Mapes

Mapes de les diferents realitats territorials del regadiu a nivell nacional, en interacció amb les característiques socials, econòmiques i ambientals.

Informes

Informes generals i específics de l'estat del regadiu, que permetin mostrar-ne l'evolució en el temps en els àmbits tècnic, econòmic, social i medi ambiental per a la seva sostenibilitat.

alt=""
caCatalà