Marco histórico do regadío

Documentais de rega

Este espazo mostra diferentes documentos dispoñibles na Mediateca do Ministerio de Agricultura, Pesca e Alimentación.

A Mediateca integra arquivos fotográficos e fílmicos históricos e actuais producidos polo Ministerio de Agricultura, Pesca e Alimentación, así como coleccións privadas doadas, e procura facilitar a súa reutilización. Estes arquivos constitúen un valioso patrimonio documental de especial interese na nosa sociedade actual, impulsada pola imaxe, para comprender a evolución da agricultura, o medio ambiente e a sociedade rural.

Mulleres sementando un campo
alt=""

Orixes do rego

A orixe da agricultura co período neolítico, arredor de dez mil anos antes de Cristo, permitiu, no mesmo tempo e lugar, un excedente de alimentos e asentamentos humanos, sendo así a orixe do desenvolvemento das civilizacións permanentes tal e como as coñecemos.

A palabra agricultura provén do latín, composto de "campo" e "cultura", unha cultura na que o regadío se desenvolveu ata a actualidade. Actualmente, o Estado español, a través do seu Ministerio de Agricultura, Pesca e Alimentación, xunto coas autoridades nacionais e autonómicas pertinentes, proporciona apoio institucional á agricultura.

Esta dimensión humanística e técnica permítenos conectar con eses riscos iniciais, para comprender a realidade na que nos atopamos e proxectarnos.

Medidas locais tradicionais

O OSR desenvolveu unha calculadora para as unidades de medida locais tradicionais utilizadas na agricultura.

Para a documentación deste traballo empregouse a publicación “Factores de conversión de unidades” de Alberto Benítez, 1975 (Librería Técnica Bellisco), que recompila estas medidas, utilizando como fonte básica de información a publicación “Pesos, medidas e moedas” do Ministerio de Agricultura.

Estas medidas antigas teñen as orixes máis variadas e pintorescas: moitas refírense a medidas corporais (palmo, paso, pé, braza), moitas outras a tarefas agrícolas (a área que un carreiro de bois pode arar nun día ou a área que se pode sementar cun certo peso de semente, etc.). Con frecuencia, a unidade cambia dependendo do produto que se mide. Tamén adoita variar drasticamente coa xeografía; as cidades separadas por só uns poucos quilómetros ás veces teñen unidades completamente diferentes.” (Benítez, A., 1975)

Esta calculadora permíteche seleccionar, para cada provincia e zona, a súa unidade de medida local tradicional e calcular o seu equivalente noutras unidades tradicionais, así como no sistema métrico decimal ou no sistema internacional de unidades.

alt=""
alt=""

Medidas locais tradicionais

O OSR desenvolveu unha calculadora para as unidades de medida locais tradicionais utilizadas na agricultura.

Para a documentación deste traballo empregouse a publicación “Factores de conversión de unidades” de Alberto Benítez, 1975 (Librería Técnica Bellisco), que recompila estas medidas, utilizando como fonte básica de información a publicación “Pesos, medidas e moedas” do Ministerio de Agricultura.

Estas medidas antigas teñen as orixes máis variadas e pintorescas: moitas refírense a medidas corporais (palmo, paso, pé, braza), moitas outras a tarefas agrícolas (a área que un carreiro de bois pode arar nun día ou a área que se pode sementar cun certo peso de semente, etc.). Con frecuencia, a unidade cambia dependendo do produto que se mide. Tamén adoita variar drasticamente coa xeografía; as cidades separadas por só uns poucos quilómetros ás veces teñen unidades completamente diferentes.” (Benítez, A., 1975)

Esta calculadora permíteche seleccionar, para cada provincia e zona, a súa unidade de medida local tradicional e calcular o seu equivalente noutras unidades tradicionais, así como no sistema métrico decimal ou no sistema internacional de unidades.

gl_ESGalego