Propietario da explotación

Unha persoa física ou xurídica, ou calquera grupo de persoas físicas ou xurídicas, que ostente o poder de tomar decisións en relación coas actividades agrícolas realizadas na explotación agrícola, obtén os beneficios e asume o risco empresarial derivado da actividade agrícola.

Unidade de produción

Unha agrupación funcional de terras, infraestruturas, gando, maquinaria e equipamentos, e outros activos organizados para obter produtos de actividades agrícolas, pertencentes a unha explotación que o propietario pode agrupar en función de criterios técnico-económicos ou administrativos para facilitar a súa xestión empresarial. Unha unidade de produción pode estar situada en máis dun […]

Residuos

Considéranse depósitos de produtos residuais, susceptibles de contaminar as augas continentais, superficiais ou subterráneas, directa ou indirectamente en canles, independentemente da súa natureza, así como os realizados baixo terra ou no terreo, mediante sacos ou escavacións por evacuación, inxección ou depósito.

Zonas vulnerables

1. Zonas coñecidas do territorio cuxa escorrentía desemboca nas augas afectadas pola contaminación e aquelas que poderían verse afectadas pola contaminación se non se toman as medidas axeitadas. 2. Zona do territorio delimitada e designada en aplicación da Directiva 91/676/CEE e que presenta características agrícolas e edafoclimáticas similares.

Sonda

Perforación no terreo, de maior ou menor diámetro, e a diferentes profundidades para obter mostras de augas subterráneas, avaliar o seu fluxo e ser empregadas para diferentes fins.

terras agrícolas

É o medio natural ou artificial onde se realizan as actividades agrícolas e forestais e que, para os efectos deste real decreto, inclúe os terreos dedicados á produción agrícola primaria, as plantacións forestais de crecemento rápido, os substratos de cultivo e os medios hidropónicos dedicados ás actividades mencionadas.

Solos hidromorfos

Solos temporal ou permanentemente saturados, nos que a capacidade de retención de auga alcanza valores próximos ou superiores a 80%. O exceso de auga leva ao esgotamento e mesmo á desaparición do osíxeno do solo, provocando procesos anaeróbicos que dificultan o desenvolvemento dos cultivos e a actividade microbiana.

Superficie agrícola útil

A área onde o esterco gandeiro pode ser empregado como fertilizante orgánico, considerando que o esterco pode ser aplicado a terras agrícolas cultivables, pastos e prados, segundo os usos establecidos no Sistema de Información Xeográfica para a Identificación de Parcelas Agrícolas (SIGPAC), tomando como referencia a base de datos máis completa […]

Residuos vexetais

Estes derivan das follas e outras partes das plantas. Cando os microorganismos do solo os descompoñen, transfórmanse en materia orgánica e posteriormente en humus, unha fonte de nitróxeno e outros nutrientes. Aplícanse aos cultivos, especialmente en solos deficientes en materia orgánica.

Residuo

Calquera substancia ou obxecto do que o seu posuidor se desfai ou teña a intención ou a obriga de desfacerse.

gl_ESGalego